Od jakiegoś czasu robiąc jajecznicę dodawałam do niej całe mnóstwo przypraw. Na tyle, że na samym końcu miała kolor brązowy, smakowała jak wszystko tylko nie jak jajecznica i była baaaardzo ciężka :/ Mąż zwrócił mi uwagę, że zaczęłam trochę przesadzać. Miał rację..
Ostatnio zrobiłam jajecznicę sote o ile moge się tak wyrazić :P Czyli same jaja, trochę soli himalajskiej (więcej o jej właściwościach znajdziesz tutaj http://zywnoscbio.pl/sol-himalajska/) i odrobinę mieszanki pieprzu ale tak serio tyci tyci. Cholernik jeden miał rację! Taka jajecznica faktycznie pysznie smakuje a to co ja robiłam ostatni raz z jajówą to było jakieś zmasakrowanie jej a w zasadzie jaj :PPP
Teraz kiedy już ogarnęłam temat muszę chyba zrewidować inne potrawy... ; )
czwartek, 13 listopada 2014
czwartek, 17 lutego 2011
Kasza manna z miodem
Składniki:
Kaszę mannę należy wsypać do garnka z wodą zmieszaną z mlekiem i zagotować. Po zagotowaniu należy wlać pozostałą szklankę mleka i gotować jeszcze przez 10 minut. Następnie należy ostudzić.
Masło zmiksować z cukrem i dodać do tego ostudzoną kaszę i wymieszać. Na końcu dodać rodzynki oraz skórkę z pomarańczy.
Jakieś głębokie naczynie należy posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przłożyć tam kaszę i posmarować miodem. Piec w piekarniku koło 20 minut w 150 stopniach.
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka rodzynków
- 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka tartej bułki
- 3 łyżki miodu
Kaszę mannę należy wsypać do garnka z wodą zmieszaną z mlekiem i zagotować. Po zagotowaniu należy wlać pozostałą szklankę mleka i gotować jeszcze przez 10 minut. Następnie należy ostudzić.
Masło zmiksować z cukrem i dodać do tego ostudzoną kaszę i wymieszać. Na końcu dodać rodzynki oraz skórkę z pomarańczy.
Jakieś głębokie naczynie należy posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przłożyć tam kaszę i posmarować miodem. Piec w piekarniku koło 20 minut w 150 stopniach.
środa, 12 stycznia 2011
Mielone siemię lniane z jogurtem i miodem
Składniki:
Siemię należy zmielić bezpośrednio przed przygotowaniem śniadania. Zmilone wzypujemy do miseczki i dodajemu jogurt z miodem oraz wybrane dodatki. Mieszamy dokładnie i mamy pyszne miodowe śniadanie.
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 nieduży jogurt naturalny
- 2 łyżeczki miodu
- owoce, rodzynki, płatki migdałowe + inne wg uznania dodatki
Siemię należy zmielić bezpośrednio przed przygotowaniem śniadania. Zmilone wzypujemy do miseczki i dodajemu jogurt z miodem oraz wybrane dodatki. Mieszamy dokładnie i mamy pyszne miodowe śniadanie.
niedziela, 12 grudnia 2010
Otręby z miodem i jabłkami
Składniki:
Pyszne, zdrowe śniadanie z miodem. Do miseczki wsypujemy otręby i jabłko pokrojone w kostkę. Jeśli możecie, to warto zostawić skórkę na jabłku, bo zdrowiej oczywiście. Wszystko polewamy miodem i jogurtem i posypujemy orzechami. Pyszne śniadanko!
- około 5 łyżek granulowanych otrąb pszennych
- 1 jabłuszko
- 1 łyżka pysznego, płynnego miodu
- około 0.5 szklanki naturalnego albo waniliowego jogurtu pitnego
- garść orzechów pecan
Pyszne, zdrowe śniadanie z miodem. Do miseczki wsypujemy otręby i jabłko pokrojone w kostkę. Jeśli możecie, to warto zostawić skórkę na jabłku, bo zdrowiej oczywiście. Wszystko polewamy miodem i jogurtem i posypujemy orzechami. Pyszne śniadanko!
Subskrybuj:
Posty (Atom)